125 de ani de la nașterea poetului Ion Pillat

Astăzi, 31 Martie 2016, se împlinesc 125 de ani de la nașterea poetului Ion Pillat (31 Martie 1891, București – d. 17 aprilie 1945).

Este înrudit pe linie maternă cu familia Brătianu, bunicul său fiind cunoscutul politician Ion Brătianu, adesea evocat în poeme din volumul său cel mai complet din punct de vedere estetic, Pe Argeș în sus, în poeme precum Bunicul, Bunica, Aci sosi pe vremuri sau Ochelarii bunicului.

După studiile primare și liceale urmate în particular, tânărul Pillat absolvea în 1905 ultima clasă a cursului inferior al colegiului ‘„Sf. Sava” din București. În 1909 avea să finalizeze cursurile liceului „Henri IV” din Paris, pentru ca mai apoi să devină student la Sorbona în 1910, unde și-a luat licența în litere (1913) și în drept (1914).

Considerat drept unul dintre poeții apărători ai tradiției și clasicismului, al folclorului ca sursă regeneratoare a specificului românesc, Ion Pillat a lăsat drept testament o amplă colectie de volume de versuri:

În 1936 a primit Premiul Național pentru Literatură și a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În 1937 a tradus din Charles Baudelaire și a publicat volumul Țărm pierdut. A publicat în 1942 o antologie de traduceri din poezia germană și volumul de versuri Împlinire. În 1944, sub titlul Poezii – Ion Pillat|Poezii, a apărut întreaga sa operă lirică, scrisă în perioada 1906 – 1941.

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom